Предложете го вашето истражување За новинари FAQ
Последно ажурирање: 09/10/2023 09:27 PM

Просечен коефициент на интелигенција по уреди

Уредите кои се користат за тестот директно влијаат на неговите резултати. Подолу е табела со податоци за тоа кој оперативен систем го користеле учесниците за тестот.

Високо ниво на доверба во податоците: 1000+
Ниска вредност на степенот на доверба: <1000
# Уреди Просечен коефициент на интелигенција Број на одговори
#1 Linux 104.46 10000+
#2 macOS 102.48 100000+
#3 Windows 100.32 100000+
#4 IOS 99.18 100000+
#5 Android 97.21 100000+

Според податоците во оваа табела, може да се каже дека е полесно да се концентрирате и направите тест на десктоп компјутер или лаптоп. Неколку фактори можат да влијаат на ова:

  • Локација - телефонот е достапен во метро, кафулиња или други места, што може да влијае негативно на перформансите.
  • Големина на екран - е полесно да се фокусирате на поголем екран со помалку позадина која може да одвлече внимание.

Кој е паметен? Корисниците на Windows или корисниците на macOS?

Се испоставува дека корисниците на Линукс се најпаметни - 104.46 IQ. Нема многу такви корисници, помалку од 1% од сите тестирања. Нашето претпоставување е дека ова е специјализиран систем за операции кој се користи од страна на ИТ професионалци.

Корисниците на macOS освоија 2.1 IQ поени повеќе од корисниците на Windows, со поени од 102.48 и 100.32 IQ, секој. Ова може да се дължи на фактот дека macOS исто така има поширок фокус и е помалку достапен во регионите со послаб образовен систем. За повеќе детали, прочитајте го написот "За просечниот IQ според држава".

Кој е паметен? Корисниците на Android или корисниците на iOS?

Телефоните имаат во просек IQ под 100, под поголемиот избор на евтини Android телефони, што не им дозволува брза интеракција со веб-страницата, бидејќи времето е еден од елементите на пресметката. Кога ги споредуваме двата оперативни системи, корисниците на iOS освоија 2 IQ поени повеќе од корисниците на Android. Ова може да се дължи на поширокиот избор на евтини Android телефони, кои не дозволуваат брза интеракција со веб-страницата, бидејќи времето е еден од елементите на пресметката.

Заклучок

Овој страница предлага дека компјутерите се подходни за вршење на IQ тестови од мобилните уреди. Ако немате можност да изберете компјутер, изберете посилни мобилни уреди.